Lycklig(t) Lotta(d)

En blogg av och med en lyckligt lottad småländska i Stockholm.

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

söndag, november 09, 2008

Rosa Bandet 2008

Så var årets insamling till förmån för Rosa Bandet avslutad. Det är med stor glädje jag kan konstatera att vi slog alla tidigare rekord... Totalt drog min insamling in 52 700 kr! Hela familjen är otroligt tacksamma för alla bidrag och allt stöd vi fått genom insamlingen. Tack alla ni som skänkt en slant och som också tagit er tid att skriva några kommentarer. Från djupet av våra hjärtan - TACK!

Här kommer lite information jag fått från Cancerfonden gällande den granskning som gjorts av Rosa Bandet.

Svenska Dagbladet skriver i dag den 3 november en artikel om Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. I rubrik och stora delar av innehållet belyser Svenska Dagbladet att endast en tredjedel av pengarna går till bröstcancerforskning och tidningen väljer att helt bortse från det faktum att Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj i kampen mot bröstcancer även fokuserar på informations- och kunskapsspridning och då främst vikten av tidig upptäckt, samt finansiering av grundforskning.

Cancerfonden välkomnar denna typ av granskning då det är viktigt för oss att givarna känner sig trygga med vart pengarna går. Men vi tycker också att det är viktigt att förtydliga några saker. Till exempel så måste det även satsas på grundforskning för att kunna bedriva bröstcancerforskning. Därför går också en del av de insamlade medlen till grundforskningen, som innebär att forskarna arbetar med att kartlägga cancercellerna och deras mekanismer och få fram nya behandlingar. Detta är helt i enlighet med den internationella Rosa Bandet-kampanjens grundidé.


Cancerfonden har delat ut totalt 217 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning under de sex år som Cancerfonden har arbetat med Rosa Bandet-kampanjen. Detta kan sättas i relation till att Rosa Bandet-kampanjen totalt har samlat in 170 miljoner kronor under samma period. Cancerfonden finansierar alltså bröstcancerrelaterad forskning både genom pengar insamlade från Rosa Bandet-kampanjen, samt genom insamlade medel till Cancerfonden generellt.

Mellan åren 2003-2007 gick 74 procent till ändamålet; bröstcancerforskning, grundforskning samt informations- och kunskapsspridning om bröstcancer. 2007 gick 81 procent till kampanjens ändamål vilket är ett bevis för att insamlings- och administrationskostnaderna sänks ju längre kampanjen pågår.